Őstönköly - www.ostonkoly.hu

Köszöntjük a weboldalon!
ostonkoly.hu
Title
Tartalomhoz ugrás

Őstönköly

Őstönköly
az egészségért
Őstönköly

Története
 
Jelenlegi ismereteink szerint a tönköly (Triticum Spelta) eredetére vonatkozóan két álláspont terjedt el. Az egyik szerint a tönköly térhódítása az Alpokból indult el mintegy 4000 évvel ezelőtt, a másik szerint i.e. 6000 körül már jelen volt a belső Ázsia területein és innét került Európába. Alaktanilag mindkét verzió megállja a helyét, ezért mi különbséget teszünk hegyi és sztyeppe típusú tönköly közt. A XIX. század közepéig a legnagyobb mennyiségben termesztett gabona volt, majd lassan kiszorították a nagyobb terméshozamú, könnyebben termeszthető búzafajták. Genetikailag a tönköly áll legközelebb a ma termesztett búzákhoz, ami miatt elterjedt a tönkölybúza elnevezés is.    
 

Termesztése
 
Az elmúlt fél évszázadban nagymértékben elterjedt, a modern ember betegségének mondott diabétesz, magas vérnyomás, cöliákia, stb. miatt újra előtérbe került a tönköly, a kitűnő élettani hatásai miatt.
 
A tönköly kiválósága a magot körülölelő külső héj, amely betakarítás során rajta marad a gabonaszemeken. Ennek a külső héjnak köszönhetően sokkal hosszabb ideig tárolható, védi a magot a szennyeződésektől, rovarkártevőktől, gombabetegségektől, még a fuzárium sem tud ártani neki, ezért csávázni sem szükséges. Ezeknek a jó tulajdonságoknak köszönhetően bio és öko gazdálkodásokban is eredményesen termeszthető. Mindezek mellett a belső pelyvalevelek cellulózszerkezete nem engedi át a radioaktív sugárzást, így nem lehetséges genetikailag módosítani a növényt.
 
Sajátos genetikai tulajdonsága, hogy csírázás során először gyökeret ereszt, és csak utána fejlődik a növény föld feletti része. Úgy a földalatti mind a föld feletti részek dominanciája a növényt különbözővé teszi a többi gabonától. A szár a hosszú szelvényeinek köszönhetően meghaladja az 1 m-es magasságot, nem ritkán eléri a 180cm-t is. A hosszú, megnyúlt gyökérzetnek köszönhetően mélyebb talajrétegekből képes tápanyagot, nedvességet felvenni, ennek köszönheti kiváló bel tartalmi tulajdonságait és aszálytűrő képességét. Ugyanez a gyökérzet biztosítja, hogy a növény ne vegyen fel a talajból nehézfémeket és gyomirtószer származékokat. Mindezek mellett nem ajánlott a műtrágyák alkalmazása sem, mert ezek hatására a növény megdől, elfekszik.
 
 

Megjelenése
 
Egyéves, áttelelő fűféle, nagyon magas szárral. A levéllemez szürkészöld, kopasz vagy gyéren szőrös. A kalász karcsú, hosszúkás, keresztmetszete négyélű, éréskor meghajlik. A deltoid vagy rombusz alakú füzérkék egymástól 5mm távolságra helyezkednek el ezért virágzata nagyon laza, a füzérkék nem fedik át egymást. Színük szürkészöld, éréskor a fehéren keresztül a szalmasárgán át a kékesfeketéig változó. A kalászorsó törékeny, minden füzérke a felette álló orsótaggal együtt hullik le. A toklász tojásdad alakú, csúcsa tompa, fajta szerint szálkátlan vagy rövid szálkás. A szemtermést szorosan körülölelik a fakóvöröstől az élénksárgáig változó színezetű toklászok.
 
 

Termőhelyei
 
Alapvetően a meleg és száraz rendszerint meszes, nehéz agyagos és vályogos talajokat kedveli. A hidegre a többi gabonánál kevésbé érzékeny ezért nagyobb tengerszint feletti magasságon (akár 900m) biztonságosan termeszthető. A „hegyi” típusú fajtákat elsősorban Németországban, Svájcban és Belgiumban termesztik, míg a hazánkban elterjedt Mikó házi eredetű sztyeppe típusú tönköly termőterülete Örményországon át Nyugat Ázsián keresztül az Iráni-felföldig terjed.
 
Magyarországon, a mezőföldön található Sárbogárd település nevéhez köti oltalom.   
 
 

Egészségügyi előnyei
 
Fehérjetartalma felülmúlja a hagyományos búzáét, s az aminosavak közül az aszparaginsav-, glutamin sav-, alanin-, metionin-, prolin-, leucin-, izoleucin-, tirozin-, fenil-alanin- és lizintartalma is nagyobb. Vitamin- és ásványi-anyag-tartalmára jellemző, hogy megtalálható benne szinte a teljes B-vitamin –csoport (a B12-vitamin kivételével), niacin- és E-vitamin tartalma sem csekély. Réz-, vas-, mangán-, jód- és cinktartalma is meghaladja a búzáét. Kalcium-, magnézium-, foszfor- és szeléntartalma szintén számottevő.(forrás Wikipedia)
 
Rendszeres fogyasztása hozzájárul a szív- és érrendszeri problémák, emésztési-és anyagcserezavarok leküzdéséhez, gyógyításához. Energiával látja el az izmokat, a kötő- és védőszöveteket. Speciális szénhidrát és rosttartalmának köszönhetően a cukorbetegek étrendjében is alkalmazható mivel lassan szívódik fel, így egyenletesen adagolja a benne lévő cukrot, abban az esetben, ha a teljes kiőrlésű tönkölylisztet választják. Esszenciális zsírtartalma jótékonyan hat az idegrendszerre. Az egyéb gabonákhoz képest az emberi szervezet számára sokkal jobban hasznosítható fehérjéket tartalmaz. Ezen tulajdonságai miatt már a középkori Európában is használták a gyógyászatban. A XII. században élt Bingeni Szent Hildegárd apátnő, természettudós megállapította, hogy „segít a test erősítésében, a vérképzésben és vidámmá teszi az embert.”
 
Érdemes ezt a gabonát frissen őrölni otthoni gabonamalomban. Így csodálatos íze, kellemes állaga és magas bel tartalmi értéke egyaránt táplálja a lelket és a testet.
 
 

Élettani hatásai
 
Összetétele: Fehérje: 16,5g, szénhidrát: 63,9g, amelyből cukor: 8,34g, zsír:2,7g, amelyből telített zsírsav:0,96g, rost:1,14g.
 
A magyar tönkölygabonának nagyon jó adottságai vannak. Remek vitaminforrás, klorofillt és sokféle enzimet tartalmaz. Méregteleníti a szervezetet, és növeli az energiaszintünket, továbbá kiüríti a szervezetünkből a savas anyagcsere- és bomlástermékeket. Az emberi szervezetre sokkal kedvezőbb hatása van, mint a sima, hagyományos búzának, búzalisztnek. A szakemberek azt mondják, hogy a hagyományos gabonát adalékanyagok és ízfokozók nélkül is csak 24-30 százalékban emészti meg a szervezet, míg a tönkölybúzából készült kenyér kevesebb ballasztanyagot és sokkal több hasznos tápanyagot tartalmaz. Kifejezetten ajánlott a tönköly lisztböl készült kenyér és tönkölyhús (szejtán) vegetáriánusoknak, mivel rendelkezik azzal a teljes értékű aminosavval, ami a húsban található. Cukorbetegek számára kifejezetten ajánlják, mivel a klinikai kísérletek igazolják, hogy a tiszta tönkölybúza fogyasztói között javul a cukorbetegségben szenvedők állapota, némely betegeknél a gyógyszeradag is csökkenthető. Vitamin- és ásványi-anyag tartalmára jellemző, hogy megtalálható benne minden, a C és a B12-vitamin kivételével. Réz-, vas-, mangán- és cinktartalma is meghaladja a közönséges búzáét. Kalcium-, magnézium-, foszfor- és szeléntartalma szintén számottevő, ezért igen népszerű az egészséges táplálkozás hívei körében. Hántolás után a tönkölyszemek több formában is fogyaszthatók: készülhet belőle liszt, rétes liszt, dara. Korpája rendkívül egészséges mivel a hagyományos búzákkal ellentétben-melyek a korpájukban gyűjtik össze a talajból és a környezetből felvett mérgeket (kipufogó gázok, légköri nehézfém- és porszennyeződések, növény védőszer hatóanyag maradék és származékaik)- nem tartalmaz semmiféle káros anyagot. Ez a korpa megvásárolható önmagában illetve jelen van a teljeskiőrlésű lisztben. Főzhető, a rizs helyettesítésére is alkalmas. Készíthetünk belőle koffeinmentes pörkölt kávét. Szükséges megkülönböztetni azokat a piacon lévő termékeket, amelyek olyan nemesített búzából készülnek, melyek tönkölygéneket csak néhány százalékban tartalmaznak, mert ezek nem rendelkeznek a fent említett tönköly nemes és ősi tulajdonságaival.
 
A tönköly által nyújtott alternatívákát érdemes beépítenünk a mindennapi táplálkozásunkba, mivel igaz az a széles körben elterjedt nézet, hogy minden népcsoport egészségének kulcsa a saját vidékén megtermesztett élelmiszer fogyasztása, hisz ezt hasznosítja legoptimálisabban. Ezért célszerű kiváltani a más kultúrákból származó táplálékokat (rizs, rozs, kukorica) helyi termesztésű gabonával.
 
 

Gyógyhatása
 
Kimagasló beltartalmi tulajdonságainak köszönhetően a tönköly nemcsak az egészségtudatos táplálkozásban foglal el kiemelkedő helyet, hanem a gyógyításban is jelentős szerepet tudhatunk neki. Rendkívül magas jód és szelén tartalma mellett a mikró- és makró elem valamint antioxidáns tartalma segít, az un. hiánybetegségek megelőzésében és leküzdésében. Mindezt teszi úgy, hogy az összes ásványi anyag és nyomelem teljesen természetes biológiai kötésben van jelen. Így az emberi szervezet számára leginkább hasznosuló formában jut a szervezetünkbe. A tönkölyből készült gyógyhatású készítmények nem tartalmaznak semmiféle mesterséges hordozóanyagot és laboratóriumban előállított kemikáliát.
 
 
 
„A tönköly a legjobb gabona, zsíros és erős, és könnyebben emészthető, mint bármely más gabona. Megfelelő húst és jó vért ad azoknak, akik megeszik. Boldoggá és derűvé teszi az emberi lelket. Bármennyire is készen eszi, legyen az akár kenyér, akár más étel, jó, kedves és édes. "

KAPCSOLAT
Móricz Zsigmond utca 14., Székesfehérvár, Hungary
+36 30 644 76 01
info@ostonkoly.hu
ostonkoly.hu
Titkok Háza Nonprofit Kft.
Gransys Kft.
Vissza a tartalomhoz